Verdt å vite


Gode arbeidssko
Feilbelastning av føttene kan føre til problemer som smerter i ryggen, hoftene og knærne. Mange har problemer i årevis uten å vite at det skyldes føttene. De fleste har en avvikende fotstilling som «forplanter» seg oppover i kroppen. Det kan føre til at ledd og leddbånd ligger på feil måte, noe som igjen kan forårsake smerter og belastningsskader.

Sko tilpasset arbeidsmiljøet
Det er veldig viktig at skoene er tilpasset arbeidet som skal utføres, samtidig som skoene skal være behagelige å ha på seg. Det kan være direkte farlig å bruke feil sko i ulike risikomiljøer.

Bruk sko med tåhette hvis du har behov for å beskytte tærne mot fallende gjenstander og klemskader.
Bruk sko med spikerbeskyttelse for å forhindre at skarpe gjenstander trenger gjennom sålen.
Bruk sko med sklisikring når du arbeider utendørs om vinteren eller i andre miljøer hvor det er fare for at du kan skli.
Bruk sko med ekstra tåforsterkning hvis du sitter mye på kne når du arbeider.
Bruk sko som er HI- eller HRO-godkjent når du arbeider med varme.
Bruk som sko er CI-godkjent og varmfôret når du arbeider i kulden.
Bruk sko som er vanntette hvis du arbeider i fuktige eller våte miljøer.
Bruk sko som er ESD-godkjent når du arbeider i miljøer hvor det kan oppstå statisk elektrisitet.

ESD-godkjente sko
Mennesket er en utmerket leder av elektrisitet. En person som for eksempel går over et gulv, bruker et plagg av syntetisk materiale eller arbeider ved en benk kan bygge opp en statisk ladning på flere tusen volt. Denne spenningen må ta veien et eller annet sted. Det kan iblant føre til at man får et støt. Statiske ladninger kan skade produkter innenfor en rekke ulike bransjer. Det gjelder fremfor alt innenfor elektronikkindustrien, der ulike komponenter ofte kan være svært følsomme. En god måte å forebygge elektrostatiske utladninger på, er å bruke ESD-godkjente sko sammen med et avledende gulv. Innenfor EPA-området, hvor følsomme komponenter håndteres, er ESD-godkjente sko en selvfølge.

Hvorfor er det så viktig å velge riktige sko og innleggssåler?
Når du daglig arbeider på hardt gulv, kan du få store helseplager hvis du ikke bruker riktige sko og innleggssåler. Feilbelastningen kan stabiliseres ved å bruke riktige innleggssåler, som må ligge godt i en god sko. Da får kroppen bedre balanse og holdning, smertene vil avta eller opphøre, du blir mindre sliten og du får et friskere liv.

Stadig flere arbeidsgivere begynner å innse hva sunne føtter betyr for sine ansatte. Bare én dags fravær på grunn av smerter i føtter, knær eller rygg vil koste bedriften mange ganger mer enn hva et par nye sko og såler koster. Det beste resultatet for bedriften og medarbeiderne får man hvis skoene og sålene prøves ut som forebygging allerede fra starten.

Forskjellige tåhetter
Det finnes en rekke fordeler som man må ta hensyn til når man skal velge sko med tåhette. Det finnes også forskjellige typer tåhetter, her beskriver vi dem:

Kompositt tåhette
Kompositt er et materiale som er sammensatt av ulike delmaterialer med ulike funksjoner eller egenskaper, for eksempel komposittplast, som er en meget lett vernetåhette laget av skumplast, epoxyhartz og karbonfiber.

Fordelene med komposittåhetter:
- De er meget lette.
- De er isolerende.
- Komposittåhetter leder ikke elektrisitet.
- De er ikke magnetiske.
- De inneholder ikke metall.

Ståltåhetter
Vernetåhetter av stål har vært det selvsagte valget ved produksjon av vernesko helt siden midten av 1900-tallet.

Fordelene med ståltåhette:
Stålets styrke og egenskaper gjør at man kan produsere vernetåhetten av tynt stål, noe som ikke endrer skoens innvendige mål.
Ståltåhettens verneegenskaper påvirkes ikke av alder eller av ytre påvirkninger som kulde og varme. Ståltåhettens egenskaper er velkjente, noe som gjør det til en sikker beskyttelse.

Aluminiumståhette
Etterspørselen etter lettere vernesko har ført til utvikling av alternative materialer til vernetåhetter, som for eksempel aluminium.

Fordelene med aluminiumståhette:
Lav vekt gjør at en vernesko med aluminiumståhette veier rundt 50 gram mindre enn tilsvarende med ståltåhette.
Vektreduksjonen er i den fremre delen av skoen og fører til at skoen får bedre balanse, noe som gir lavere belastning og bedre komfort.
Aluminiumståhettens verneegenskaper påvirkes ikke av alder eller av ytre påvirkninger som kulde og varme.

Plasttåhette
Fordelene med plasttåhette:
Plasttåhetter har både den styrken og de egenskapene man trenger for å få fullgod beskyttelse i samsvar med gjeldende EN-standard (EN ISO 20345) for vernesko.
Plasttåhetten er ca. 40 % lettere enn en ståltåhette.
Plasttåhetten har ført til at det nå finnes helt metallfrie vernesko på markedet.
Plast leder verken kulde eller varme.