EN 388:2016


EN 388:2016 - Hansker som beskytter mot mekaniske risikoer.

I denne standard testes egenskaper som: slitestyrke, kuttbestandighet, rivestyrke, punkteringsmotstand og slagbeskyttelse. I tilslutning til piktogrammet skal fire siffer og alternativt to bokstaver vises. Disse tegnene angir hanskens prestasjonsnivå.

  1. Det første tallet viser slitestyrken.
  2. Det andre tallet viser kuttmotstanden i Coup-testen
  3. Det tredje tallet viser rivestyrken.
  4. Det fjerde tallet viser punkteringsmotstanden.
  5. Bokstavene A-F viser skjærebestandighet i henhold til TDM-testen ISO 13997.
  6. Bokstaven P viser om hansken har slagbeskyttelse

X = Ikke testet

1. Slitestyrke
Materialet utsettes for slitasje/sliping med sandpapir under et fastsatt trykk. Beskyttelsesfunksjonen angis på en skala fra 1 til 4, avhengig av hvor mange omganger det kreves før det går hull på materialet. Jo høyere tall, desto bedre slitestyrke.

2. Kuttmotstand, coup-test
Her testes hanskens skjærebeskyttelsesnivå. En kniv føres over hanskens materiale til den skjærer igjennom. Resultatet angis på en skala fra 1 til 5, der 5 er det beste resultatet. Hvis materialet sløver kniven avbrytes testen og TDM-testen utføres istedet, i henhold til ISO 13997 (se punkt 5).

3. Rivefasthet
Her måles den kraft som kreves for å rive i stykker hanskens materiale. Beskyttelsesfunksjonen angis på en skala fra 1 til 4, der 4 angir det sterkeste materialet.

4. Punkteringsbestandighet
Her måles den kraft som kreves for å punktere materialet med en spiss gjenstand. Beskyttelsesfunksjonen angis på en skala fra 1 til 4, der 4 angir det sterkeste materialet. Det er svært viktig å notere seg at denne testen ikke gir noen in­di­kasjon på hvor god beskyttelse materialet gir mot gjennom­treng­ning av skarpt spisse gjenstander som hypodermiske nåler, d.v.s. sprøytespisser.

5. Skjærebestandighet, TDM-test ISO 13997
Her testes hanskens skjærebeskyttelsesnivå hvis materialet gjør kniven sløv under coup-testen. Resultatet angis med en bokstav, A-F, der F angir høyeste beskyttelsesnivå. Når en av disse bokstavene angis er det den som bestemmer hanskens beskyttelsesnivå isteden for sifferet. Denne testmetoden etterligner et enkeltstående kutt forårsaket av en utilsiktet, relativt kraftig kontakt med en skarp gjenstand. Vurderingen av kuttmotstanden er her basert på kraften som skal til for at et rett knivblad med spesifiserte mål akkurat skal kutte gjennom hanskematerialet med én enkelt be­veg­else på like over 20 mm. Denne kraften måles i newton (N).

6. Slagbeskyttelse
Om hansken har beskyttelse mot slag angis dette med en P som sjette og siste tegn. En test for å vurdere støtbeskyttelsen til hansker som har slik beskyttelse i ett eller flere aktuelle områder, for eksempel knokeområdet på håndbaken. Testen utføres i henhold til 6.9 av EN 13594:2015, som er en stan­dard for motorsyklister. Den er valgfri, men man kan ikke hevde støt­be­skyttelse for hanskemodeller godkjent under EN 388:2016 med mindre denne testen er uført og bestått for hver del av hansken det hev­des har slik beskyttelse. På grunn av de begrensede dimensjonene til hanskefingre kan ikke fingrene testes i henhold til denne metoden.

Hanskeeksemplarer av den aktuelle modellen skjæres opp slik at han­sken kan åpnes og det aktuelle området testes adskilt fra resten. Et 2,5 kg tungt flathodet testredskap treffer testområdet fra tilstrekkelig høyde til å oppnå en støtkraft på 5J.  Det er kraften som går gjennom materialet som avgjør ytelsen til det aktuelle området. Denne kraften måles i kilonewton (kN).

Områdene det hevdes støtbeskyttelse for, må oppnå minimumskravene for nivå 1. Dette betyr at gjennomsnittsverdien på kraften som går gjennom materialet, ikke kan være høyere enn 7 kN og at ingen indi­vidu­elle resultater kan ha en verdi på over 9 kN.

Skjærebeskyttelsetest, Coup vs. TDM:

Coup test:

  • Samme roterende blad blir brukt til alle syklusene i testen
  • Konstant trykk på 5N inntil bladet skjærer gjennom
  • Indeksresultat på faktor 1,2–20
  • Resultatnivå 1–5

TDM test:

  • Nytt rektangulært blad for hver ny syklus i testen
  • Økende belastning på 2–30N inntil bladet skjærer gjennom
  • Newton-resultat 2-30
  • Resultatnivå A–F

På grunn av den klare forskjellen på testmetodene av skjærebestandigheten, og klassifiseringene i Coup-test og TDM-test så er det umulig å sammenligne disse to standardene. Det at en hanske oppnår et godt resultat i Coup-testen betyr derfor ikke at man automatisk kan forvente et tilsvarende godt resultat i TDM-testen.